woensdag 15 maart 2017

Dag 3. Noord-Israël.


Dag drie van onze Israëlreis begon vroeg, zo rond de klok van zeven. Na een uitgebreid ontbijt in de 'dining room' vertrokken we 8 uur richting Tel Dan National park. In eerste instantie incompleet, maar al snel konden we ons verloren schaapje aan de kudde toevoegen. 

Na ongeveer een uurtje rijden, kwamen we in het noorden van de Golan vlakte. Daar hebben we een korte wandeling gemaakt rond de opgravingen aldaar. Zo hebben we het altaar bekeken, zoals beschreven staat in 1 Koningen 12:31. Daar staat geschreven dat Jerobeam een godshuis bouwde; erg indrukwekkend om zo'n gebouw te zien dat inmiddels 3000 jaar oud is. Verder hebben we daar genoten van het uitzicht op Libanon, dat op steenworp afstand lag. De stad Dan hebben we door de poort verlaten en zijn toen naar een Kanaanitische poort gelopen, een poort die Abraham ook heeft gezien.

Snel gingen we verder richting Banias een korte rit van zo'n tien minuten. Daar kwamen we in Banias, de plek van de grot van Pan, een heiligdom uit de Hellenistische tijd. Dit is de plek waar Jezus zijn discipelen vroeg wat de mensen van Hem dachten. Op het antwoord van Petrus zegt Jezus dat hij de petra is waarop Hij Zijn gemeente zal bouwen.  (Mattheus 16:13-20).  
Het liep onderhand tegen het middaguur en hebben daar hebben een lunch genuttigd.

Daarna vertrokken we weer richting het zuiden langs de grens met Syrië. De route leidde ons langs prachtige uitzichten, afgewisseld met stukken waar aan beide kanten mijnenvelden waren. Tegen het midden van de middag kwamen we aan in Gamla, wat kameel betekent. Deze plek wordt zo genoemd vanwege de spitse heuvel die daar ligt. Daar hebben van het het uitzicht genoten en hebben we vale gieren gespot. Prachtige vogels die o.a. ook in Deuteronomium 32:11 worden genoemd (echter wordt er vaker gekozen voor 'adelaar' als vertaalmogelijkheid). 

Tussendoor maakten we nog een korte pitstop voor de Tabgha kerk, waar we gisteren niet meer aan toe waren gekomen.

Als climax van deze dag gingen we richting de oever van Galilea om een eindje te gaan varen. Inmiddels begon het stevig te regenen, maar naar een tijdje op het meer werd de storm gesust en klaarde het op. 

Het was een overweldigende dag met veel indrukken van de prachtige omgeving. Geweldig om samen op de verschillende plekken de corresponderende Bijbelteksten te lezen. Om samen daarover te  reflecteren en tot jezelf te komen.

Morgen verplaatsen we ons richting het zuiden, naar Jeruzalem. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten