dinsdag 14 maart 2017

Reisverslag Israël dinsdag 14 maart 2017

Vandaag staat er een vol programma op ons te wachten. De meesten van ons kunnen er na een goede nachtrust weer tegenaan.

Om 7.30 uur staat het ontbijt op ons te wachten. Om 8.30 uur hebben we een lezing van dr. Faydra Shapiro. Zij is negen jaar geleden verhuisd vanuit Toronto naar Nazareth. Nu is ze naar onze kibboets gekomen om ons te vertellen over een mooi, maar breed onderwerp: hoe kijken Joden en christenen aan tegen Israël? 
In een uur vertelt ze ons haar verhaal. Allereerst over de geschiedenis: de ballingschap van het volk Israël en de (belofte van de) terugkeer. Ze vertelt ook over diaspora en de vervolgingen van de Joden. Vervolgens beschrijft ze uitgebreid welke verschillende benaderingen er zijn over het land en de staat Israël. Het Zionisme wordt uitgelegd: hoe de Joden streefden naar een eigen staat. 
Aan het eind van het betoog van dr. Shapiro krijgen we de mogelijkheid om vragen te stellen. We komen tot de conclusie dat ze een helder beeld heeft geschetst van de situatie. Nu is het aan ons om Israël in de komende tijd zelf te ervaren!
Dat gaan we dan ook maar meteen doen. Om 10.00 vertrekt de bus naar Nazareth Village, waar we rond 11.15 aankomen. Hier heeft men een dorp nagemaakt die overeenkomt met een dorp in de tijd van Jezus. Door een hele vrolijke Messiasbelijdende Jood worden we rondgeleid. We krijgen van alles te zien: een wijngaard met een wachttoren en een wijnpersbak (die al bestond in de tijd van Jezus!), een herder met schapen, een graf, , een timmerman en een weefster en tot slot een replica van een synagoge. Dit alles geeft ons een inkijkje in hoe een dorp er zo'n 2000 jaar geleden uit heeft kunnen zien. 
Ondertussen is het al weer tijd voor een lunch, die wordt ons voorgeschoteld in het restaurant van Nazareth Village. Een Bijbelse maaltijd staat voor ons klaar: linzensoep, zelfgemaakt brood, olijven, salade, kip en fruit. Zo kunnen we er weer tegenaan!
Met de bus vertrekken we naar Kapernaüm, het 'dorp van troost'. Hier staat nog een groot deel van een synagoge uit de 5e eeuw. Door onze gids Helene wordt ons veel uitgelegd over deze synagoge, maar ook over inscripties die in de stenen staan. Ook krijgen we het huis van de schoonmoeder van Petrus te zien. Vervolgens hebben we even wat tijd om te genieten van het prachtige uitzicht over het meer van Galilea. Wat een rust en schoonheid, want ondertussen is de zon ook doorgebroken! 
Na al dit moois klimmen we ook nog op de berg der zaligsprekingen. Ds. Brons leest hier een gedeelte uit Mattheüs 5. Een mooie ervaring!
We vervolgen onze reis; op naar Magdala. Hier is weer een opgraving te zien. Een enthousiaste gids vertelt ons honderduit over de mooie ontdekkingen die er zijn gedaan. Ook hier een synagoge die is opgegraven, maar we krijgen nog veel meer te horen over alle vondsten en over het werk dat hier gedaan wordt.
Na deze mooie dag gaan we moe maar voldaan weer naar onze Kibboets om te eten. Hierna sluiten we de dag af: eerst evalueren we kort deze dag en daarna leest Spencer ons voor uit Johannes 8, waar Jezus zegt: Ik ben het Licht van de wereld. 
Een mooie afsluiting van een inspirerende dag!

Een hartelijke groet namens ons allen!

S.B.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten