zaterdag 18 maart 2017

Dag 5: Bokér tov!


Ha lieve lezers!

 Deze dag ging vroeg van start. Rond acht uur draafden we het hostel uit en trokken de Oude Stad in. Als eerst gingen we naar Bethesda. Nu is het een mooie binnenhof in de stad met een kerk uit de tijd van de kruisvaarders. Hier zijn nog goed de verschillende bouwlagen te zien van de verscheidene gebouwen, die in de loop van de tijd over elkaar gebouwd zijn. Vaag was zelfs nog een stukje zuilengang uit de tijd van Jezus te zien. Op deze plek hield prof. Huijgen een korte meditatie en zongen we in de mooie kerk die daar was.



We liepen verder door de stad en af en toe vertelde ons gids het één en ander. Onze gids verdient ook enige aandacht. Ze komt uit Antwerpen en woont nu al járen in Israël. Wij zijn ongeveer net zo oud als haar kleinkinderen en worden dan ook als zodanig verzorgd, superlief.
Verder door de Oude Stad liepen we de Via Dolorasa, de lijdensweg van Jezus. Heel bijzonder om te zien dat zoveel gelovigen uit de hele wereld deze weg lopen!






De sjabbat begint vrijdag als de zon ondergaat en dit wordt gevierd in de synagogedienst en ook bij de Kotel, de klaagmuur (klaagmuur mogen we eigenlijk niet zeggen van onze gids). Een grote groep ging naar de synagoge en aansluitend aten ze met verschillende gezinnen. Dit was een heel bijzondere ervaring. De joodse mensen ontvingen ons heel hartelijk. Er waren mooie gesprekken tussen de gezinnen en ons.We hebben enorm veel geleerd van hun gebruiken. Wat een heel speciaal moment was tijdens de maaltijd was als de kinderen gezegend worden door hun vader. De zegen van Efraïm en Manasse, dit zijn de enige broers in de Bijbel, waarvan geen ruzie of kwaadaardigheden onderling bekend is.
Bij de Kotel was het ook net zo prachtig! Het plein stond vol met orthodoxe en minder orthodoxe Joden en wij er dan tussen:). Het was een heel blij gebeuren. Het begin van de sjabbat is een feestelijk iets! Er wordt veel gezongen, geklapt, gedanst en gebeden. Een grote eenheid tussen de Joden is aanwezig en de liefde voor God en Zijn volk wordt bezongen; Chai Jisrael- Israel leeft! Sjabbat shalom!
Nu is het dan sjabbat en ook wij doen het deze dag rustig aan!

Sjabbat shalom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten