zaterdag 18 maart 2017

Dag 6: Sjabbat Sjalom!



Na een aantal volle en indrukwekkende dagen, volgde een heerlijke dag van rust! De viering van de Sjabbat hebben we meegemaakt. In drie verschillende Messias belijdende gemeenten hebben we de vieringen meegemaakt. Diverse soorten gemeenten werden bezocht en het is boeiend om verhalen en ervaringen uit te wisselen. We bezochten een traditionele synagogedienst, een dienst die wat liturgie betreft veel weg heeft van de 'Nederlandse' eredienst en één met een meer 'evangelische' insteek. De diensten konden in grote mate gevolgd worden, omdat de liederen meestal in het Engels weergegeven werden en de preek vertaald werd naar het Engels. Opvallend was de vreugde waarmee mensen de liederen zingen en de saamhorigheid die in de diensten te proeven is. Wie dacht na anderhalf uur weer buiten te staan, had het mis... De diensten duren hier gerust twee uur. Door de nodige afwisseling in de liturgie blijft het wel boeiend.
Na de diensten was er ruimte voor ontmoeting met de mensen. Dit onder het genot van een kop koffie met koek of lunch. Gastvrijheid is voor deze mensen erg belangrijk! De gesprekken waren over het algemeen in het Engels, maar soms ook zomaar in de moedertaal. We hebben hier inmiddels de nodige Nederlandse Joden ontmoet.

De middag was vrij, een heerlijk moment om zelf te doen waar je zin in had. Een moment van rust werd geadviseerd, want in de komende week volgen we nog een druk programma. Een aantal studenten was gaan picknicken in een nabijgelegen park, heeft daar gezongen en genoten van het lekkere weer! Ook de nodige Joodse gezinnen hadden het park opgezocht, om daar met het gezin samen te zijn. Voor hen is de sjabbat een echte gezinsdag.
Anderen trokken de oude stad in, wat ook een belevenis was om daar op sjabbat te komen, een wereld van verschil met de andere dagen van de week. Dan is er één en al bedrijvigheid, maar op de sjabbat is er rust. Mensen die de sjabbat niet strikt houden en in de buurt van deze wijk komen, zullen dat te horen krijgen, wat tot relletjes kan uitlopen.
Vrije tijd gaf ook de mogelijkheid om wat sjekkels uit te geven en souvenirs in te slaan, als tastbare herinneringen aan deze bijzondere Israëlreis en dit mooie land!

Om 19 uur stond de maaltijd gereed. De keuze was royaal en het zag er allemaal even smakelijk uit. De rijst, de kip, groenten en paste: het ging er bij de meeste inmiddels wel weer in. En we konden ook wel weer een bodem(pje) gebruiken, want er wachtte ons nog een boeiende lezing. Een voorganger van een synagoge, die in de ochtend bezocht was, kwam een lezing houden over de Messias belijdende beweging in Israël.
Deze lezing was de moeite waard om nog eens overdacht en besproken te worden. Daarom trokken veel van ons nog even de stad in, ook om daar de sfeer te proeven. De sjabbat is voorbij en het leven gaat hier weer volop verder. Daarna snel richting bed, want om 7 uur staat het ontbijt weer gereed.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten