woensdag 8 februari 2012

Dagverslag - Lavi / Nazareth / Kapernaum / Meer van Tiberias

Dinsdag 7 februari 2012


Lavi
Na een stevig ontbijt (7:00) en een lezing kregen we een rondleiding door de kibboets Lavi. Onze gids was Esther, een inwoner van de kibboets. De kibboets is in 1949 gesticht, met als doel het verdedigen van de belangrijke hoofdweg tussen Nazareth en Tiberias. Een kibboets is trouwens een dorpje waar men op een sterk socialistische manier samenleeft. De insteek is dat men alles gezamenlijk doet; men hoeft niet apart voor alles te betalen, maar men levert een eigen bijdrage aan het te verzetten werk. De kinderen groeien grotendeels gezamenlijk op in een soort opvanghuizen, daarnaast is er natuurlijk ook nog een school waar de jeugd vermaakt wordt. Ze slapen tegenwoordig wel thuis, bij hun ouders.
Indrukwekkend vond ik het om te merken dat zelfs in een vredig dorpje als dit de oorlogen sporen achtergelaten hebben. Men heeft 18 schuilkelders, die in 2006 nog gebruikt zijn in de oorlog met Libanon. Er is toen vijftig keer alarm geslagen. Ook bad men in deze tijd op de sabbat in twee groepen om het risico te spreiden.
We boren een objectieve bron aan voor een eindoordeel over Lavi. Kees Brouwer aan het woord: “Een aftands dorp wil ik niet zeggen. Het idee is mooi, maar zet het dan goed op poten. Hoe er voor oudere mensen gezorgd wordt vind ik mooi.” (Kees had dit graag nog iets willen nuanceren, maardit kon helaas niet meer meegenomen worden in dit verslag. De vergelijking die hij trok met Afrika is om principiële redenen verwijderd.) U kunt deze uitspraak zelf – voor zover mogelijk beoordelen d.m.v. de bijgevoegde foto’s.

Nazareth
Het volgende programma onderdeel was in Nazareth. We zijn hier naar een museum geweest waar men een beeld probeert te geven van het dagelijks leven in de tijd van Jezus. De gids was een Palestijnse christen. Interessant vond ik het om een paar ambachten te zien, hoe een bolletje wol onstaat bijvoorbeeld. Ook het zien van een wijnperskuip en een graf in een rotswand was erg verhelderend bij het spreken van de Bijbel over deze dingen.
We vragen Daan Brinkman wat voor hem in dit museum het grootste leermoment was: “Het moment in de synagoge waarbij onze arabische gids vertelde over zichzelf en zijn geloof in zijn –en ook onze- verlosser Jezus Christus. Mooi om die verbondenheid te zien die over grenzen en culturen heen gaat. Bijzonder vond ik ook zijn vraag om gebed voor de christenen in Israel. Ook zijn bedrevenheid om het evangelie te verkondigen in een vijandelijke omgeving is een voorbeeld voor ons.”
Bij Margreet Visscher krijgen we op dezelfde vraag het volgende antwoord: “De gids liet ons een soortgelijk kruis zien als waar Jezus aan gekruisigd werd. Dat was geen houten, mooi gepolijst kruis, maar een kruis van 2 halve boomstammen met grote spijkers er in. In mijn belevenis hing Jezus altijd op een grote hoogte, maar dit kruis was een kruis op ooghoogte. Toen Jezus zei ‘Vrouw, zie uw zoon, zoon zie uw moeder’, sprak Hij Maria dus op gelijke hoogte aan. Heel indrukwekkend!’

Kapernaüm
Van deze stad, aan het meer van Kinereth is nog veel over gebleven van vroeger tijden. Er zijn de zogenoemde insulae (=eilanden) te bewonderen, d.w.z. de fundamenten hiervan. Dit waren grote huizen waar meerdere kamers in waren. Van één van deze insulae wordt vermoed dat Petrus daar gewoond heeft. Dit is gaan functioneren als samenkomst ruimte voor een christelijk gemeente. Aan de fundamenten is te zien dat het een aantal keren uitgebouwd is.
Een ander bewonderenswaardig bouwwerk was een grote synagoge, dit is niet de synagoge die de Romeinnse hoofdman te Kapernaüm heeft bekostigd. Deze synagoge is van later datum. Dit bouwwerk is gebouwd op fundamenten van een oudere synagoge, dit is waarschijnlijk wel de synagoge die we kennen uit de Bijbel.

Meer van Kinereth
Hierna zjin we, na een speedbezoek aan een kerkje ter ere van de wonderbare spijziging, met een bootje over het meer van Kinereth gevaren naar Tiberias. Het weer was wat mistig/bewolkt, dus erg goed uitzicht hadden we niet, Regen hebben we alleen gehad toen we in de bus zaten. Regen is iets waar de locals trouwens erg blij mee zijn.


Dick Groenendijk

4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het mooie verslag! Fijn om het zo op afstand beetje mee te kunnen beleven!
    Groeten!
    Jorine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha mensen!

    Heel mooi om op afstand zo een beetje mee te kunnen leven! Zo'n weblog is echt een uitvinding... Tijdens het lezen ontstond er bij een aantal dingen herkenning. Erg mooi!

    Goede reis nog verder!

    Groetjes Johannes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi verhaal Dick en fijn om jullie te volgen. Groetjes uit Poortugaal!

    BeantwoordenVerwijderen