maandag 13 februari 2012

Dagverslag zaterdag 11 februari

Impressie van een bezoek messias belijdende gemeente van Ben Zvi in Jeruzalem op zaterdag 11-02-2012.

De dienst begon met een zegengroet. De voorganger droeg tijdens de gehele dienst een gebedsmantel. Hij ging voor in het Hebreeuws. De echtgenote van van de voorganger vertaalde tijdens de dienst het Hebreeuws,in het Nederlands, uitgezonderd de te lezen bijbelgedeelten. Tijdens de dienst werden verschillende gedeelten uit Gods Woord gelezen. Dit begon bij Psalm 95 waarbij het loven van én en gehoorzamen van de Heere centraal staat. Na het lezen van  het deze psalm zongen we een lied waarin wij zongen over onze afhankelijkheid van God.

Vervolgens lazen we uit Exodus 19 de verzen 16 tot hoofdstuk 20 : 17. Waarbij kort werd stilgestaan bij enkele verzen uit dit gedeelte. Daarna werd een lied gezongen waarbij gevraagd werd om de leiding van de Heere in ons leven.

Hierna werd een gedeelte gelezen uit Jesaja 6: de roeping van Jesaja. Hierbij lag de nadruk op vers 3: 'Heilig, heilig, heilig is de Here der heerscharen, de ganse aarde is van zijn heerlijkheid vol.'
en vers 5 waarbij Jesaja zei dat hij een man is, die onrein van lippen is. Gelukkig mogen we hierbij zien op Jezus, onze verlosser en verzoener van onze zonden.

Na een lied lazen we  uit Johannes 14 de verzen 1 – 24. Hierbij werd de nadruk erop gelegd dat Jezus ons niet als wezen heeft achtergelaten.
Na het lezen van 1 Kor. 4 : 17 – 21 en het zingen van een lied over de grootheid van de Heere onze God, beleden we onze schuld door samen te lezen Psalm 51 onberijmd. Hierna een oproep tot bekering.

De tekst van de preek was genomen uit Exodus 20 : 6. Centraal stond hierbij:
1.      dat wij leven in de 'woestijn'. De geboden van de Heere zijn universeel, want God heeft ze aan Zijn volk gegeven in de woestijn.
2.      Ze zijn voor een ieder persoonlijk, want in Exodus 20 staan ze in 1e  persoon enkelvoud.
3.      God is een genadig en barmhartig God. De wet is een oproep om God lief te hebben boven alles en je naaste als jezelf. Het is dus een maatstaf om lief te hebben.

Aan het einde van de dienst was er de mogelijkheid om deel te nemen aan het avondmaal. Een enkele van ons nam hieraan deel. Aan het einde van de dienst kregen we de zegen van de Heere mee.
Onder het genot van een kop koffie konden we nog napraten met de gemeenteleden.

Daan Brinkman


De messianic assembly
Met een deel van de groep bezochten we op de sjabbat de dienst van de ‘messianic assembly’. Deze joods-messiaanse gemeente komt bijeen in de straat met de toepasselijke naam ‘ha nevi’im’, de straat van de profeten.

De hele dienst was in het Hebreeuws, maar via een headsetje werd er in het Engels vertaald.
Na een aantal inleidende liederen die voornamelijk gebaseerd waren op gedeelten uit de Psalmen en Jesaja, werd de ‘parashat’ voorgelezen, het gedeelte uit de Thora dat deze sjabbat aan de beurt is en ook in iedere synagoge gelezen wordt. Deze sjabbat was Exodus 18-20 aan de beurt. Enkele verzen werden voorgelezen en toegelicht. Na een lied dat gebaseerd was op Johannes 13:34-35 konden we even goed gaan zitten voor de preek die bijna een uur duurde. Vanuit Jesaja 44 legde de voorganger allerlei verbindingen met andere gedeeltes uit het oude en nieuwe testament, en zo ontvouwde hij ons steeds meer over de kenmerken van de Messias: Jesjoea!

In de preek klonk de bewogenheid van de voorganger met zijn volk door: “Israël vlucht in oosterse meditatieoefeningen, of in het grote geld, maar dat helpt ons land niet. Israël heeft God en Zijn Messias nodig!”

Na de dienst dronken we nog wat na met de gemeenteleden en liepen we na enige tijd de stad weer in. De overgang van de orthodox-joodse wijk waar de sjabbat werd gevierd, naar de Arabische wijk even verderop waar de marktlui ons aanklampten was heel apart. Het was weer een moment dat je besefte in wat voor stad vol tegenstellingen wij deze dagen zijn. Maar toch ook de stad van God: Jeroesjalajim…

Gerco Op 't Hof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten