donderdag 9 februari 2012

Dagverslag: Woensdag 8 Feb., Golan-hoogte, Gamla, Banias en Tel Dan



Een mooie, overwegend zonnige dag waarop wij veel gezien hebben van de noordkant van Israël.

Golan-hoogte/GamlaDe steile berghellingen die ons op de Golan-hoogte brachten, boden ons schitterende vergezichten over het landschap. We zagen hoe het voorjaar de natuur in een prachtwereld veranderd had, waarbij vooral het groene gras, de bloeiende anemonen, cyclamen en niet te vergeten de vele bloeiende amandelbomen opvielen.
Op de Golan-vlakte geen bergen of heuvels, maar nagenoeg vlak land, met grote delen vruchtbaar land. Een groot deel waar alleen maar veel stenen liggen en een deel waar eikenbomen aangeplant zijn en ook koeien liepen, soms met een koereiger erbij. Zou de profeet Amos hier geweest zijn, zodat hij de runderen van Jeruzalem met deze koeien kon vergelijken? In de oud-testamentische tijd noemde men de Golan-hoogte Basan.
Heel bijzonder was het ook om zeer oude graven, Dolmen genoemd, te zien. Het bewijst dat dit gebied al heel lang bewoond is geweest.

Hoe mooi is het om hier een plek (Gamla) te zien waar gieren worden gekoesterd, om hun aantal te vergroten. Met de spanwijdte van hun vleugels geven ze een beeld van de dragende liefde van God voor Zijn volk. Wij lazen en hoorden het samen uit Deuteronomium 32:11.
Op deze plaats in dit natuurgebied was een bijzonder gevormde berg, de kameelrug genoemd, waar ruïnes waren van vestingen uit de Joods-Romeinse oorlog. Ook fundamenten van een zeer oude synagoge. Heel bijzonder om dat te zien.


Banias
Onder het gebergte van Banias, dichtbij de Hermon, ligt een grote bron. Het water stroomt vanaf de Hermon via deze bron, die na zo’n 500 meter in enkele riviertjes te zien is, naar de Jordaan. Hier beleef je dat watervloed tot watervloed roept en waterkolken bruisen, zoals Psalm 42:8 dat verwoordt. Zeer indrukwekkend.










Dan
Het hoogste noorden van Israël is bekend vanwege het stadje Dan. Koning Jerobeam liet er een offerplaats bouwen en daarvan zagen wij de fundamenten. Archeologie liet ons deels beleven, hoe het dagelijks leven in die tijd geleefd werd. Jerobeam en de 10 stammen toen, wij TUA en allen die er bij behoren nu. Wat hebben wij een trouwe God en Vader in Jezus Christus.

 





Een dag met nog veel meer ervaringen, dit waren er enkele van.

Dinie van de Riet

1 opmerking:

  1. Lieve opa Baars,
    Ik zag u op de foto. Is het leuk in Israël? Komt u snel weer thuis?
    Knuffel van David

    BeantwoordenVerwijderen